15 Mart 2014 Cumartesi

İstanbul Ticaret Odası 12. Meclis toplantısı-Yılmaz Parlar

POSTA KUTUSUPosta Kutusu

İstanbul Ticaret Odası 12. Meclis toplantısı

 İstanbul Ticaret Odası 12. Meclis toplantısı 13 mart 2014 Perşembe günü yapıldı. Son günlerdeki olaylar nedeniyle ortak sağduyu çağrısı yapılarak, acılar toplumun ortak acısı mesajları verildi


İstanbul Ticaret Odası Başkan İbrahim Çağlar, “Bizim insanımız ülkesini ve huzurunu tehdit altında görürse,  ne pahasına olursa olsun geçit vermez”
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Şekib  Avdagiç, “Kör dövüşlerin, karanlık ellerin bilhassa çocuklara uzandığı bir Türkiye istemiyoruz.”


Meslek Komite üyelerin mesaj özetleri;
32 No’lu Basım Yayın Meslek Komitesi Meclis üyesi Erhan Erken “Bir dönem mütevelli heyet başkanlığını yaptığım İstanbul Ticaret Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliği için ciddi gayret sarf etti.”
36 No’lu Örme Kumaş, Çorap Ve Trikotaj Meslek Komitesi Meclis üyesi Mustafa Balkuv  “Emine Çetin’e destek olmak için 18 Mart’ta Paris’e gidiyoruz.”   (Sözde ermeni soy kırımı iddialarını yok saymanın suç sayılmasını  Paris’te 30 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşlerini düzenleyen kimse için başlatılan hukuk )
58 No’lu Metal Ürünler Ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Meclis üyesi Kazım Ekinci “  Çanakkale’nin 99’uncu yıl dönümü.   Şehitler vuruldukları zaman değil unutuldukları zaman ölürler.”
 75 No’lu Kargo, Posta Ve Depolama Meslek Komitesi Meclis üyesi Sait Kılıç ”Sektörün önemli sorunlarından biri KDV ve TASİŞ sorunları”
 25 No’lu Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis üyesi Mehmet Metin Korkmaz ”  Sınır kapılarındaki gümrükler hariç diğer gümrükler, özel sektör tarafından işletiliyor” 
 61 No’lu Teknik Hırdavat Meslek Komitesi Meclis üyesi Mehmet Güney “Sektörümüzdeki ithalatçılar yüksek gözetimden ve tutarsız denetimlerden şikâyetçi. Bakanlıklar tarafından dikkate alınmıyoruz” 
 24 No’lu Taşımacılık Ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis üyesi Tamer Dinçşahin “Taşımacılıkla ilgili özel bir İş Kanunu çıkarılmasına yönelik İTO’nun da bir çabasının olmasını diliyorum” 
 5 No’lu Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Meclis üyesi Zafer İpekçi “  Adalet olmadan bir ülkede hiçbir şey olmaz. Atatürk’ün dediği gibi adalet mülkün temelidir”
 56 No’lu Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Meclis üyesi Ali Bakaner  “ Hadımköy Arnavutköy ıslah organize sanayi bölgesi 2023’te  1200 fabrika , 120 bin çalışanı 60 milyar dolar civarında da iş hacmi olacak. Burada İTO’nun bir temsilciliğinin açılmasını öneriyorum”

 İstanbul Ticaret Odası  Meclis Başkanı Şekib Avdagiç açtığı toplantıda Önce meclis üyelerinin ve yakınlarının hasta ve ölüm haberlerini duyurdu. Türkiye son durumda yaşanan olaylar hakkında   “Kör dövüşlerin, karanlık ellerin bilhassa çocuklara uzandığı bir Türkiye istemiyoruz. Muhakkak ki vicdanın diliyle konuştuğumuzda üzerinde anlaşamayacağımız bir mesele yoktur”  Ayrıca 18 mart ile ilgili  “18 Mart Şehitler Günü itibariyle Gazi Mustafa Kemal’li, Çanakkale Destanı’nı yazan kahramanlarımızı ve onlarla beraber tüm şehitlerimizi anıyoruz” dedi. 
İstanbul Ticaret Odası Başkan İbrahim Çağlar Konuşması için kürsüye davet edildi. Çağlar 13 sene önceki ekonomi değerlerle günümüzün ekonomisi arasındaki farkları diziledi.
2001 yılı  Ekonomi yüzde 5.7 oranında daraldı. Kişi başı milli gelir 3.000 dolar düzeyinde. TL’nin yıllık değer kaybı yüzde 117. Yıllık enflasyon yüzde 68’lerde. Türkiye enflasyonu en yük-sek ilk 5 ekonomiden biri. Mevduat faizleri yüzde 200’ü, gecelik repo oranları yüzde 7.500’leri gördü. MF’ye borcumuz 16 milyar dolar.  İhracat rakamı 30 milyar dolar 25 banka battı.
 2014 yılı Türkiye son 10 yıldır ortalama yüzde 5 büyüyor. Kişi başı milli gelir 10.000 doları aştı. Enflasyon yüzde 7’lere indi. Türkiye Hazinesi artık 10 yıllık tahvil ihraç edebiliyor. Türkiye bugün IMF’ye borç veriyor. Yılda 152 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Türk malının girmediği ülke kalmadı. Yılda 22 milyar dolar yatırım çekiyor. Tüm dünyaya gururla bankacılık dersi veriyoruz. Şeklinde sunusundan sonra şunları söyledi. “2001 Türkiye’sini çoktan mazide bıraktık. Zihin kötü olanı unutmaya meyilli. Bugünkü ekonomi ortamını hep böyleymiş sanabiliyoruz. Türkiye bugüne 13 yılda doğru kararlar ala ala geldi. Son 10 yıldır ortalama yüzde 5 büyüyoruz. Kişi başı milli gelirimiz 10 bin doları aştı. Enflasyon yüzde 7’lere indi. Hazine artık 10 yıllık tahvil ihraç edebiliyor. Böyle genç, dinamik bir ekonomiye, “Hasta Adam” lakabını yakıştıranlara tokat gibi bir cevap. Türkiye bugün IMF’ye borç veriyor. Bir yılda 22 milyar dolar yatırım çekebilmek her ülkenin harcı değil.” Ayrıca son günlerin üzücü olaylarına değinen Çağlar “Cenaze kimin evinden çıkarsa çıksın. Bu milletin acısı ortak olmalı. Daha iki gün önce 15 yaşında bir çocuk ölmüşse, bir polisimizi ve yine 22 yaşında bir gencimizi kaybetmişsek bu ateş hepimizin yüreğine düşmüştür. Benim yüreğim kanıyor ve acıyor. Bunlar bizim evlatlarımız. Bunları biz katlediyoruz. Başkası yapmıyor. Bu ülkenin her bir evladının canı, herhangi bir ideolojiye malzeme edilmeyecek kadar kıymetlidir. Ben herkesi bu noktada serinkanlılığa ve aklıselime davet ediyorum.”dedi. Yakında yapılacak yerel seçim hakkında “Bizler için önemli olan istikrar ortamının bozulmaması. Sermaye ürkek bir kuştur. Kriz ortamında seçime gitmek için çaba harcayan karanlık yapılara prim vermeyerek, seçim dönemini huzur içerisinde geçirmeli ve bizlerin asıl gündemi olan ekonomiye dönmeliyiz. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, puslu günler en çok yan yana duracağımız günlerdir.”


 İbrahim Çağlar, Çanakkale Zaferi’nin 99. yılını ve İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü ile ilgili “Kanla, cesaretle, yürekle, yoksullukla yazılmış Çanakkale Zaferi bu milletin yeniden doğuşunu müjdeler. Esasında bugün de, gelecekte de bu ülkenin birlik ve beraberliğini hedef alanlara en büyük cevaptır. Bu vesileyle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi, minnetle ve rahmetle anıyorum. Yine Mart ayında dünyanın en eski bayramlarından biri olan ve baharın uyanışını simgeleyen Nevruz Bayramı’nı kutlayacağız. Nevruz, Türk dünyası için ortak bir kültür, ortak bir değerdir. Bu güzel günün tüm Türk coğrafyasında barış ve dostluğa vesile olmasını diliyorum.”
Ayrıca Ticaret Üniversitesi öğrencilerinden bir grup Meclis üyelerini yakından tanımak için ve İTO Spor Kulübü  Meclisi ziyaret etti. Gençler, Yıldızlar ve Küçükler basketbol takım sporcuları Başkanlara birer forma hediye ettiler Spor klübün videosu gösterildi. Renkli bir atmosfer yaşandı.
Toplantı sonrası birlikte yenilen akşam yemeğinde geleneksel doğum tarihlerine göre ticaret gazetesinin küpürlerini ihtiva eden tablolar üyelere doğum günü hediyesi olarak verildi.
Bu ay bir ayrıcalık yapılarak Gazeteci arkadaşımız Yüksel Uysal ‘a da meclis üyesi gibi doğum tarihli tablo verildi. Yüksel Uysal 41 yıl Ticaret odası meclis toplantılarında bulunarak Bağlı bulunduğu ajansına haber yapmış duayen gazeteci. Başkan Çağlar bu bize örnek yıl süreci diyerek Uysal ‘a tablosunu takdim etti. Bizde gurur duyarak  kendisini görüntüledik.
yilmazparlar@yahoo.com


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder