21 Mart 2018 Çarşamba

Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı-SGDD-Yılmaz Parlar

POSTA KUTUSUPosta Kutusu


Mültecilere Nefret mi ? Merhamet mi ?

Medyada Göç ve Mülteciler Konferansı, TC. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) işbirliğiyle 17 Mart 2018 Cumartesi günü İstanbul Conrad Otel’de gerçekleştirildi.

Suriye’deki siyasal olaylarla ülkelerindeki çıkan iç savaş üzerine ailelerini korumak adına 7 yıl önce başlayan zorunlu göç sonucunda, bugün 3 milyon 500 bin civarında mülteci ülkemizde bulunmaktadır. Türkiye topraklarına giriş yapmış sayısı en fazla olan Suriye’li mültecilere basın yayın organlarında, toplumun göçmenlere karşı empatiyle yanaşması şeklinde haberlerin önemine dikkat çekilen konferansın sonuncusunda SGDD Yönetim Kurul Başkanı Prof. Dr. Ali Gitmez, T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, SGDD Genel Koordinaötürü İbrahim Vurgun Kavak birer konuşma yaptılar.

TC. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğiyle hazırlanan konferansda üç panel gerçekleştirildi.

Düzenlenen üç oturumun, konusu “Göç Konusunda Farkındalığın Oluşturulmasında Medyanın Rolü” Panelinde; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
(BMMYK-UNHCR) Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü ve Sözcüsü Selin Ünal Moderatörüğü üstlendi. Panelistler; Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, Gazeteci Marc Micallef, Reuters Haber Ajans muhabiri Murad Sezer.

“Mültecilerin Toplumsal Kabulü Sürecine Medyanın Etkisi” konulu oturumda,
Moderatör; Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek. Jiji Press’ten gazeteci Vehbi Baş, NTV’den gazeteci Mete Çubukçu, Al Araby TV’den Suriyeli gazeteci Adnan Aldaher oturumun panelistleriydi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu İletişim Bölümü Başkanı Sema Hotsa “Göçmenlerin Toplumsal Uyum Sürecinde Medya Nasıl Rol Alabilir?” konulu oturumun Moderatörü. Brüksel EuroAcademic EASC Başkanı Mustafa Ulusoy, panelistler ise TC. İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Bora Bayraktar, NEW – TR Haber Suriyeli Gazeteci Mohammed Abdi.

SGDD Yönetim Kurul Başkanı Prof. Dr. Ali Gitmez, “Nefretmi- Merhametmi” olgusundan mültecilere yapılması gerekenleri anekdotlarıyla aktardı.

T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, Türkiye’nin  Bu güne kadar Bulgaristan, Afganistan,Irak, İran,Suriye vs. Türkiye’ye sığınan mültecilere yaptığı insani yardım için 40 milyar civarında harcama yapıldığını vurguladı. Türkiye’nin insanı yardım konusundaki duyarlışığını, geçmiş yıllardan örnek vererek Tankere bir milyon dolar para ödenemediğinden yakıt tankerin en ihtiyaç duyulan dönemde geri dönmesini,
böylesine kendimizin muhtaç olmamıza rağmen yaptığımız fedakarlılığı ve  gelişmiş ülkelerin duyarsızlığını gözler önüne serdi.

SGDD Genel Koordinaötürü İbrahim Vurgun Kavak Dünyada 22.5 milyonu mülteci konumunda ve  ülkemizde yaşayan üç milyon beşyüz binden fazlası geçici koruma altında Suriyeli vatandaşların olduğunu söyledi. 7 yılını tamamlayan en fazla mültecilerin Suriye halkından olduğunu  cinsiyet, işe erişememiş, olanları sayılarıyla veren, İbrahim Vurgun KavakÜlkemizde Suriyeli dışında, uluslararası koruma altında olan dört yüz binden fazla da Iraklı, Afgan, Somalili bulunduğunu hatırlatdı.
Türkiye’de 3 milyon 547 bin Suriyeli mülteci var. Bunlardan 228 bini kamplarda, diğerleri  Türkiye illerine dağılmış durumda.
Koordinatör Kavak “Yapılan araştırmalara göre da Türkiye vatandaşın yüzde 62,9’u Suriyelilere kendini uzak görmüş, Yüzde 20’si de yakın ve çok yakın olarak görmüş. Birlikte yaşama istemi yüzde 86 karşı çıkmış. Suriyeliler ise  yüzde 60 kadarı şayet iyi bir yönetim olursa iyi yaşamı olanağı olursa dönme fikrinde.”şeklinde bazı verileri özetledi.

Oysaki sorgulamalar; Türkiye’de mültecilere ve sığınmacılara yönelik mevzuat ve uygulamaların taraf olunan uluslararası antlaşmalara ve Anayasaya uygunluğunun incelenmesi mülteci haklarına ve Cenevre sözleşmesine aykırı uygulamalar göz önünde olmalıdır. İyileştirmeler, çözümler, yasal düzenlemeler olmalıdır.

Mültecilerin-sığınmacıların hukuki statüsü, Mültecilerin barınma şartları; mülteci kamplarının durumu ve imkânları, Mültecilerin topluma uyumu hususunda karşılaşılan karşılıklı problemler sosyal ve kültürel, Mültecilerin çalışma hakkı kapsamında işgücüne katılımı, Toplumsal güvenlik, Sığınmacıların başka ülkelere geçişleri sırasında karşılaşılan problemler, Uluslararası toplumun ve AB ülkelerinin konuya sınırlı katkısı sorunu gibi konular çerçevesinde Suriyelilerin ülkemizde çalışma, oturma ve sağlık sigortası izinlerine dair problemler, gibi temel kriterlerle sorunlarına yaklaşılmalı





yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder